ZFSC 2021

Druga godina za redom u kojoj se vatrogasna utrka stepenicama morala održati kaovirtualna, no to nije promijenilo činjenicu da su vatrogasci složna obitelj, posebice udijelu humanitarnosti.

Zagreb Firefighter Stair Challenge utrka održala se 04.12.2021. kao virtualna, humanitarna utrka vatrogasaca. Navedena utrka održava se već devetu godinu u nizu, a nažalost već drugu godinu za redom zbog epidemije organizirana je kao virutalna utrka. Sama utrka je dokaz da su vatrogasci najveća obitelj na svijetu, da su spremni dobro se podružiti, zabaviti, natjecati, a pritom i pomoći onima u potrebi.

Kao i zadnje tri godine i ove godine prikupljali smo donacije za udrugu Kolibrići, udruga roditelja vitalno ugrožene djece. To su djeca kojoj je neophodna 24 satna skrb, a bolesti su nažalost razne. Kako bismo prikupili što više donacija uz same donacije od startnina, već 2020. godine smo započeli, a ove nastavili s aukcijom na facebook stranici. Na samoj aukciji pridružili su nam se građani iz cijele Hrvatske, ali i šire, gdje su se našli razni predmeti poput slika, majica, šalica, ruksaka, domaći proizvodi poput rakije, kulena, pekmeza, ali tako i dragocjene ogrlice, smještajni prostori za ljetovanje itd. Samu aukciju pratilo je više od 2000 ljudi putem facebook stranice. Na kraju cijele Humanitarne akcije svi smo zajedno, ukupno sa svim startninama, prikupili 46.161,62 kn.

Na stranici stotinka.hr prijavilo se 161 vatrogasac/kinja iz cijele Hrvatske, od Istre i Dalmacije, preko Središnje Hrvatske i Slavonije. Trčalo se na Ivanščicu, ali i na Roškom slapu, uz obalu Jadranskog mora, ali i po najdužim stubama u Zagrebu odnosno Alanskim stubama. Utrka je bila i međunarodna te su nam se priduržili kolege iz Mađarske, Slovenije i Francuske. Vatrogasci su nam nakon istrčne utrke poslali svoje zapise, fotografije i video dokumentacije uz kratke opise gdje su i po kojim stepenicama u svijetu trčali.

Jedna od poruka iz Mađarske:
„Hello!
We also successfully met the challenge in Szombathely, Hungary. My little girl, Jázmin, regularly accompanies me to the stairrun races in Hungary, even now she didn’t have enough of the 88 steps required in her category. Jasmine (EASY) ran up in the Watertower 1x, which means 338 steps from the street level.
I (OPEN) ran up in the Watertower 2x, which means 676 steps from street level. We liked to help the Hummingbird Foundation.
Thank you for the opportunity, we hope to meet you in person next year.
Gabriella and her little daughter, Jázmin from Hungar”

U odnosu na stvarnu utrku zadnju održanu 2019.g. to je nažalost upola manji broj natjecatelja, te se nadamo da će se ove 2022.g. ipak promijeniti situacija oko epidemije, te da ćemo se svi skupa ponovno družiti u Zagrebu.

Više o cijeloj utrci, pošlogodišnjim akcijama, kao i o udruzi Kolibrići možete pronaći na internet stranici:

https://www.zagreb-firefighter-stair-challenge.com.hr/

SLIKE SVE OD 2021

https://flic.kr/s/aHBqjzSnUo