ZFSC 2018

Humanitarna vatrogasna utrka stepenicama, pod nazivom Zagreb Firefighter StairChallenge, održana je 01.12.2018.g. u poslovnoj zgradi VMDa, Strojarska 20, uZagrebu. Ovu humanitarnu akciju vatrogasci provode već šestu godinu za redom.Samom akcijomprikupljali smofinancijska sredstvaza Udrugu Kolibrići, Udrugaroditelja vitalno ugrožene djece, a prvenstveno za uređaj Cought Assist.Cijenasamog uređaja iznosi35.400,00 kn, a cijelom akcijom smo skupili 35.105,44 kn, te jeaparat kupljen i isporučen djevojci kojoj je isti neophodan za život.U sklopu akcijeorganizirali smo i jedan otvoreni javni trening na stubama na Dolcu, kodKumice,kako bismo ujednoinformiraligrađane o našoj Humanitarnoj akciji.

Od prve godine utrka je međunarodnog karaktera, jer su s nama od početka naši gasilci iz Slovenije. No, ove godine pridružila su nam se i dva natjecatelja iz Tuzle, Bosna i Hercegovina, dvoje djece iz Norveške, i čak 27 vatrogasca iz Slovenije. Naravno, najviše vatrogasaca bilo je iz Hrvatske, kako dobrovoljnih tako i profesionalnih vatrogasaca; Od Osijeka i Aljmaša, Koprivnice i Križevaca, Bjelovara, Imbriovca, Čakovca, Varaždina, Zagreba, Velike Gorice, Samobora, Karlovca, Korenice, Knina, Delnica i Ogulina, Rijeke, Opatije, Malog Lošinja i Krka, Pule, Lovrana, Šibenika i Perkovića, pa sve do Dubrovnika, i još puno drugih manjih mjesta.

Svake godine sve je više natjecatelja, a od ove godine uključili smo u utrku i vatrogasnu djecu i mladež. Najmlađih je bilo 14, a sveukupno je utrku istrčalo 203 vatrogasca, dok su dva natjecatelja odustala oko 13. kata. Utrka je podijeljena na kategorije. Easy je kategorija u kojoj se natječu djeca i mladež, a od opreme imaju samo vatrogasnu kacigu. U kategoriji Open natječu se operativni vatrogasci obučeni u zaštitnu opremu, dok su najteže kategorije Open i Strong one u kojima su vatrogasci osim zaštitne opreme opremljeni i izolacijskim aparatima s kompozitnom odnosno čeličnom bocom. Kategorije su također podijeljene prema spolu i dobnim skupinama.

Vatrogasci nakon što se opreme opremom imaju zadatak da u što kraćem vremenu savladaju 31 etažu, odnosno 666 stepenica dvokrakog stubišta. Uz navedeno vatrogasci dodatno u prizemlju izlaze iz građevine rade krug oko iste te se ponovno vraćaju u zgradu i nastavljaju istim stubištem do zadnje etaže, gdje se nalazi terasa s pogledom na Zagreb.

Natjecatelje su bodrili i hrabri Kolibrići za koje se trčalo, te su s nama bili na dodjeli nagrada najbržima. Valja spomenuti da najbržim natjecateljima do vrha treba svega pet minuta.

Obzirom da su sve startnine uplaćivane za Humanitarnu akciju, za cijelu uspješnu organizaciju i provođenje organizacije pobrinuli su se volonteri i sponzori; VMD grupa, Zabavni radio, Florijan servis, Storinka, Titan, UHS, Easy Going Store, Megaprint, i dr. Vatrogasci Zagreba ovim putem još jednom zahvaljuju svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji i provođenju natjecanja, samim natjecateljima i onima koji su financijski pomogli, te svim medijima koji su pričali i pisali o ovoj našoj Humanitarnoj akciji. Pokazali smo još jednom da vatrogasci imaju velika srca i da svi zajedno možemo učiniti puno.

Rezultate utrke iz 2018.g. možete pronaćin na linku:

https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/750

Slike s utrke iz 2018.g. možete pronaći na linku:

https://www.flickr.com/photos/168494115@N07/albums