ZFSC 2022

U subotu, 03.12.2022. održana je humanitarna vatrogasna utrka stepenicama, u neboderu, VMD-a Strojarska 20, u Zagrebu.
Utrka je glavni događaj humanitarne akcije koja se provodi već desetu godinu za redom. Čak i u vrijeme korone humanitarna akcija, i utrka su bile virtualne, ali nismo prekidali tradiciju. Zadnjih pet godina, pa tako i ove 2022.godine prikupljalo se donacije za Udrugu Kolibrići, udruga roditelja vitalno ugrožene djece. To su ona djeca koja ne mogu sama preživjeti dan.

Ovogodišnja utrka bila je posebna po svemu. Bila je to jubilarna 10. utrka, na koju se prijavilo 382 natjecatelja, a istu je završilo 322 natjecatelja, što je više nego ikada do sada. No, to nije sve, iako je utrka od prve godine međunarodna, jer su s nama uvijek trčali i vatrogasci iz Slovenije, ove godine imali smo natjecatelje iz čak šest država: Austrija, Mađarska, Slovenija, Slovačka, Frnacuska i Hrvatska.

Domaći vatrogasci došli su iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika, Splita, Knina i Drniša, Gospića, s Brača i Krka, iz Senja, Rijeke, Poreča i Rovinja, Karlovca, Varaždina i Čakovca, Zagreba, Bjelovara, Novske, pa sve do Daruvara, Đakova, Vukovara i mnogih drugih gradova i mjesta, koje je sve teško pobrojati.

Uz operativne vatrogasce, iz javnih vatrogasnih postrojbi, kao i dobrovoljnih vatrogasnih društva, trčali su djeca i mladež iz dobrovoljnih društva, u kategoriji Easy, pri čemu je njihova utrka kraća, odnosno 88 stepenica. U toj kategoriji najbrži je bio Leon Čurila iz DVD Varaždin breg, a od djevojčica Tia Kišasondi DVD Sesvetski Kraljevec.

Vatrogasci nakon što se opreme opremom, kaciga, rukavice, zaštitna oprema za strukturne požare, i čizme, s ili bez aparata za disanje, imaju zadatak da u što kraćem vremenu savladaju 666 stepenica dvokrakog stubišta. Uz navedeno vatrogasci dodatno u prizemlju izlaze iz građevine rade krug oko iste te se ponovno vraćaju u zgradu i nastavljaju istim stubištem do zadnje etaže, gdje se nalazi terasa s pogledom na Zagreb.

Među vatrogascima u kategoriji Light, bez izolacijskog aparata pobjedio je Ante Rajkovača, DVD Sesvetski Kraljevec, a u kategoriji žene Adrienn Spisak-Acs iz Mađarske.  U nešto težoj kategoriji Open, sa izolacijskim aparatom i kompozitnom bocom, pobjedio je Domen Pavlič iz Slovenije, a u kategoriji žena Dijana Vanjek iz JVP Novska. A u najtežoj kategoriji Strong, sa izolacijskim aparatom i čeličnom bocom pobjedio je Luka Stepišnik iz Slovenije, a u kategoriji žena Jasmina Kadija iz JVP Zagreb.

Natjecatelje su bodrili i hrabri Kolibrići za koje se trčalo, te su s nama bili na dodjeli nagrada najbržima. Valja spomenuti da najbržim natjecateljima do vrha treba svega pet minuta. Sponzori su se pobrinuli da natjecatelje nagrade simboličnim nagradama, ali ipak je na ovoj utrci zajednički humanitarni cilj bitniji od bilo koje druge pobjede.

Bez obzira što postoje službeni pobjednici svi vatrogasci koji su istrčali i sudjelovali u ovoj utrci su pobjednici jer su još jednom nesebično humanitarno djelovali i skupili dovoljno sredstava za pomoć sedam obitelji udruge Kolibrići. Donacijama su se pridružili i građani putem aukcije na facebook stranici, te nabavkom majice Uključi se i ti, nabavi majicu kao i ja.

Sredstvima koja su prikupljena predviđena je kupnja:

Pomagalo za kupanje, Polovni medicinski krevet s madracem, Tri sjedala za pravilno pozicioniranje djeteta, Sustav za punjenje boca kisikom u kućnim uvjetima, Terapija uređajima za aktivaciju stanica, bolji optok krvi, i brže regenerativno zacjeljivanje, a vezano za dekubitus.

Ovogodišnja utrka u brojevima:

  • 382 prijavljena natjecatelja
  • 322 završili utrku
  • 1 neboder
  • 31 kat
  • 666 stepenica
  • 203 068 istrčanih stepenica
  • 8 sonzora
  • 22 volontera

Komentari volontera koji su ove godine prvi puta volontirali na ovoj utrci:
“Kao volonteri možemo reći da smo doista uživali u utrci. Kako je ovo bilo prvi put da sudjelujemo, iznenađeni smo odličnom organizacijom i samim događajem. Bilo nam je zabavno i uživali smo od početka do kraja, a kad znaš da si nekome pomogao, a od sebe si dao tako malo to samo poveča taj užitak. Mislimo da bi idućih godina ovaj događaj mogao ići na još jednu višu razinu, s više volontera, natjecatelja, skupljenih novaca i obitelji kojima je pomoć pružena.” Matej i Maja

“Sudjelovala sam na raznim utrkama do sada, no uvijek kao natjecatelj. Ovo mi je prvo volontiranje i jako sam sretna da je to bilo baš na ovakvoj, specifičnoj utrci.
Specifično što je utrka samo za vatrogasce, ljude koji su odabrali biti oni koji pružaju pomoć i zaštitu svakome tko to zatreba.
Isto tako i humantarni značaj utrke mi je posebnost zbog koje mi je srce još punije uvjerivši se iz prve ruke kako ljudi rado i nesebično doniraju za djecu koja su vitalno ugrožena i koja uz ljubav trebaju i konkretnu materijalnu pomoć.
Zahvalna sam i sretna jer sam imala priliku biti mali dio kotačića ljubavi.” Dubravka

Najčešći i najdraži komentar natjecatelja bio je ” Vidimo se dogodine, dolazimo opet!”

Ukupni rezultati mogu se pronaći na stranici https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/1784, a kako je to zabilježeno kroz objektiv volontera fotografa biti će vidljivo na stranici https://www.zagreb-firefighter-stair-challenge.com.hr/